Çocuklar hayatın çiçekleridir ama çoğumuzun elinde muhtemelen 2 veya 3 kişilik küçük bir buket vardır. Ancak hikayede inanılmaz sayıda 69 çocuk doğuran bir kadın anlatılır. Bütün bunlar 18. yüzyılda oldu. Tarihi kayıtlara göre adı Valentina Vasilieva’dır ve Guinness rekorunu en çok çocuk sahibi olan kişidir.
Valentina Vasilieva, Rusya’nın Shuya kentinden Fyodor Vasilev adlı bir köylünün ilk karısıydı. Aile 1700 yılında, 1707-1782 yılları arasında yaşamıştır. Valentina’nın 76 yaşında öldüğüne inanılıyor ve arkasında 69 çocuktan oluşan bir çocuk bırakarak sadece iki erkek çocuğunun bebekken öldüğüne inanılıyor.
Guinness Dünya Rekorları’na göre o, “şimdiye kadar doğmuş ve doğmuş en üretken anne”. Kadın, 16’sı ikiz, 7’si üçüz ve 4’ü dördüz olmak üzere 27 hamilelik yaşadı.
Görünüşe göre hayatının tamamı boyunca doğum yapmamıştı. Onun “verimli” yıllarını hesapladığımızda , bunların yaklaşık olarak 1725 ile 1765 yılları arasına düştüğünü öğrendik. Bu da 27 gebelik için 40 yıl anlamına geliyor. Bu ilk bakışta yeterli, ikinci bakışta imkansız, üçüncü bakışta şüpheli görünebilir, o halde biraz matematik yapalım.
Ortalama hamileliğin 40 hafta sürdüğünü biliyor olabilirsiniz. Ancak rahminizde ne kadar çok bebeğiniz varsa, doğum tarihiniz de o kadar erken olur. Hesaplamalara göre Bayan Vasilieva’nın ikizlere 37 haftalık, üçüzlere 32 haftalık ve dördüzlere 30 haftalık hamile olabileceği belirtildi.
Hepsini toplarsak 936 hafta elde ederiz. Bir yıl 52 haftadan oluşur, yani elde edilen sayıları bölersek 18 yıl elde ederiz. Bu nedenle Bayan Vasilieva, hayatının 18 yılını şişkin bir mideyle geçirmek zorunda kaldı. Kendi içinde oldukça zorlayıcı görünüyor, değil mi?
Teorik olarak Bayan Vasilieva’nın tüm bebeklerini giydirmek için bolca vakti olsa da dikkate alınması gereken birkaç gerçek daha var.
Birincisi , çoklu yumurtlama diye bir şey var, yani bir kadının vücudu her döngüde birden fazla yumurta oluşturuyor. Her ne kadar dünyadaki en yaygın şey olmasa da (adet dönemlerinizin kabaca %5-10’u böyledir), Valentina’nın hala bir fenomen olma ihtimali var. Bu arada, kaybolan ikiz sendromundan kaçınmayı başardıysa çok özel: ikizlerden birinin (veya birkaçının) plasenta, daha güçlü bir fetüs ve hatta annenin vücudu tarafından emilmesiyle ortaya çıkan olay. Sendrom çoğul gebeliklerde oldukça yaygındır ve vakaların %21-30’unda görülür.
İkincisi , hamilelik ve doğum, bir kadının vücudu için zorlu bir süreçtir. Arka arkaya gebelikler arasında 18 aydan kısa bir süre varsa, hem anne hem de bebek için komplikasyon riski artar. Bir kadının vücudunun, önceki hamileliğin neden olduğu tüm değişiklikleri atlatmak ve kaybedilen tüm besinleri geri kazanmak için yeterli zamanı yoktur. Şimdi eğer hamileliklerden ikisi riskliyse, 27 tanesini ara vermeden yaşadığınızı hayal edin.
Üçüncüsü , uzmanlar, bırakın 18. yüzyılın Rusya kırsalını, çoğu çocuğun (ve annelerinin) günümüzün uyuşturucularıyla bile hayatta kalabileceğinden şüphe ediyor. O zamanlar her hamilelik bir riskti. Zor durumdaki köylüler oldukları ve aynı zamanda çalışmak ve çocuklara bakmak zorunda oldukları gerçeğini de ekleyin. Ah, ayrıca tüm kalabalığa yiyecek ve giyecek vermeyi de unutma. Ebeveynler neden bahsettiğimizi çok iyi tahmin edebiliyorlar, değil mi?
Artık tüm bilimsel şüpheleri bildiğinize ve bunun doğru olabileceğine inanmadığınıza göre, size Vassilev’in lehine konuşan tarihi gerçeklerin olduğunu söyleyelim.
27 Şubat 1782’de Nicholas Manastırı tarafından Moskova’ya gönderilen ve Fedor Vasilev’in iki evliliğinden o sırada hayatta 82 çocuğu olduğunu gösteren bir liste vardı. İkinci karısı ona 18 çocuk “hediye etti”: 12 ikiz ve 6 üçüz. Listedeki veriler 1834’te St. Petersburg Panorama’da yayınlandı.
1783 yılında “Beyler” dergisi Vasilieva davasının bir listesini içeren bir makale yayınladı. Listenin yazarı, “olağanüstü doğurganlığın” “yalnız erkekten, kadından veya her ikisinden birden” gelebileceğini söylüyor, ancak hikayenin ikinci karısıyla tekrarlandığı gibi, sebebin Theodore olması daha muhtemel.
Lanze’nin makalesi, Fransız Bilimler Akademisi’nin olayı araştırmaya çalıştığını ve St. Petersburg’daki İmparatorluk Akademisi’ne başvurduğunu iddia ediyor. Vasilevlerin Moskova’da yaşadıkları ve hükümetten “özel ayrıcalıklar” aldıkları söylendi.
Peki tüm bu gerçekleri okuduktan sonra siz hangi taraftasınız? Geniş ailenin mutlu ve tüm çocukların sağlıklı olduğu bu kadar çok doğumdan sonra bir kadının hayatta kalmasının neredeyse imkansız olduğu konusunda bilim adamlarıyla aynı fikirde misiniz? Tarihsel gerçeklere güvenmeyi mi tercih edersiniz? Ya da belki arada bir yerdesiniz ve kendi gerçeğiniz var mı?