Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Veteriner Profesörü Abdullah İnci’den Kene Uyarısı: “Halkımız Sakin Olsun”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, kene sayısında artış olduğu yönündeki iddialara cevap vererek, “Ne Sivas’ta ne Kayseri’de sıkıntı var. Türkiye’nin herhangi bir yerinde olağanüstü bir durum yok. Tedbirlerimizi gevşetmeden uygulayacağız. Halkımız sakin olsun.” şeklinde konuştu.

Uzun yıllardır kene konusunda araştırmalar yapan ve “Kenelerin Medikal Veteriner Önemleri” adlı kitabı yazan İnci, kene vakalarıyla ilgili sosyal medya paylaşımlarının korkuya yol açmaması gerektiğini vurgulayarak, yetkili kişilerin açıklamalarına kulak verilmesi gerektiğini belirtti.

Halkı doğru bilgilendirmenin önemine değinen İnci, “Sosyal medya platformlarındaki yanlış bilgileri düzeltmek, insanları bilimsel bir şekilde kene korkusundan uzak tutmak bizim görevimiz.” dedi.

Bu yıl Sivas, Tokat ve Kayseri’de 8 kişinin kene ısırığı sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) şüphesiyle hayatını kaybettiğini hatırlatan İnci, ölümlerin ardından kene popülasyonundaki artış iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Kenelerle ilgili olarak daha fazla bilgi veren İnci, insanları paniklememeleri konusunda uyarak, büyüklerin ve zehirli olmayan ilaçları kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.

İklim koşullarının ve çevresel faktörlerin kene davranışlarında önemli bir rol oynadığını belirten İnci, “Keneler kanla beslenen canlılardır. Dişi kenelerin erkek kene sayısına göre daha fazla kan emdiğini belirterek, doğada bulunan kene popülasyonunu yok edemeyeceğimizi ve bunun ekosisteme zarar verebileceğini ifade etti.

İnci, paniklemeye gerek olmadığını belirterek, “Ülkemizde geçen seneye göre değişen hiçbir şey yok. Tedbirlerimizi gevşetmeden uygulayacağız. Halkımız sakin olsun. Geçen sene olduğu gibi bu sene de aynı tedbirlerle çıkacağız.” şeklinde konuştu.

“Erdemli olun ve paniğe kapılmayın” diyen İnci, geçmişte yapılan hatalı uygulamaların kene popülasyonunu artırdığını ve doğal döngüye müdahale edilemeyeceğini belirtti.

Related Posts

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

İçmeyen neredeyse yok! Sürekli hasta ve yorgun hissediyorsanız sebebi bu 3 içecek olabilir!

Günümüzde sağlıklı yaşam alışkanlıkları ön planda olsa da, birçok kişi tükettiği içeceklerin vücut üzerinde yarattığı etkileri göz ardı ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kadar, zararlı içecekler de sağlığımızı doğrudan etkileyebilir. Eğer sık sık hasta oluyor ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, bu içeceklerden biri veya birkaçı suçlu olabilir.

Hizmetli mi ? Hizmetli Memur mu ?

Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Kucur’un Kamuda Çalışan Hizmetli Personeller ile ilgili yaptığı basın Açıklamasıdır.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.