“Türk toplumu şu an 7 saat 13 dakikasını internette geçiriyor”

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Uğur Arslan’dan Sosyal Medya ve Mahremiyet Üzerine Kitap

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü’nde Dr. Öğretim Görevlisi olan Uğur Arslan, sosyal medya üzerine yaptığı araştırmaları “YouTube ve Mahremiyet” adlı kitabında bir araya getirdi. Arslan, Türk toplumunun dijitalleşme ile birlikte sosyal medya platformlarında oldukça fazla zaman harcadığını belirtti. Verilere göre Türk toplumu şu anda internet ortamında 7 saat 13 dakika geçiriyor ve bunun yaklaşık 3,5-4 saati sosyal medya platformlarına ayrılıyor.

Arslan’ın araştırmasında YouTube’u tercih etme sebebi ise, sosyal medyada en çok zaman harcanan ve sadece müzik dinleme değil, haber izleme, film seyretme gibi birçok aktivitenin gerçekleştirildiği bir platform olmasıydı. Araştırma kapsamında farklı temalarda içerik üretenlerle yapılan görüşmeler, içerik üreticilerinin motivasyonlarını, mahremiyet ve gözetim algılarını incelerken, izleyicilerin de bu konudaki düşüncelerini analiz etme fırsatı verdi.

İzleyicilerin en fazla etkileşim sağladığı içeriklerin mahrem içerikli videolar olduğunu söyleyen Arslan, mahremiyetin farklı boyutlarını ele aldıklarını belirtti. Araştırma sonuçlarına göre, izleyicilerin en çok ilgi gösterdiği alanların, yorum yaptığı ve etkileşime geçtiği alanların mahrem içerikler olduğu görüldü. Arslan, mahremiyet kavramının sosyal medyada farklı şekillerde sunulduğunu ve bazen kişisel mahremiyetin dahi feda edildiğini vurguladı.

Yapay zekâ ile üretilen dezenformasyonlara dikkat çeken Arslan, haberlerin kaynağına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Haber başlıklarının içerikler ile örtüşmediği bir dönemde, sosyal medyanın etkileşim ekonomisinin de önemli bir etken olduğunu dile getirdi.
Arslan, medya okuryazarlığına vurgu yaparak, yapay zekânın dezenformasyonun yayılmasında etkili olduğunu ve bireylerin doğrulama kanallarını kullanarak haberleri teyit etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, medya organlarının güvenilirliğine ve yapay zekâ teknolojisine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Özetle, Arslan’ın araştırmaları sosyal medya ve mahremiyet konularında Türk toplumunun dijital davranışlarını ve bilinç düzeyini gün yüzüne çıkarıyor.

Related Posts

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.