Teknoloji ile Nasırlar History

Teknoloji Sayesinde Nasırlı Eller Tarihe Karışıyor

Adana’nın Kozan ilçesinde cennet hurması bahçelerinde çalışan budak işçileri, bu sezon teknolojiyi kullanarak ellerindeki nasırlardan kurtuldular. Aynı zamanda zaman tasarrufu sağlayarak maliyetleri de önemli ölçüde düşüren işçiler, teknolojinin getirdiği avantajları sevinçle karşılıyor.

Kozan’da, cennet hurması, narenciye, ve zeytin gibi birçok üründe budak mevsimi başladı. İlçede gelişen teknolojiyle birlikte çalışanlar bu yıl budak makinesini kullanmaya başladı.

30 yıldır budak ustalığı yapan Nizam Kütük, teknolojinin nasırları yok ettiği gibi iş gücünü de azalttığını dile getirdi. Kütük, “Teknoloji sayesinde önceden 25 kişiyle 3 günde budak yaparken, şimdi 40 dönümlük alanı sadece bir günde halledebiliyoruz. Bu hem üretici hem de bizim için çok verimli. Ağaçlar ezilmeden budanıyor, zamandan tasarruf sağlanıyor. Ekonomik olarak da büyük kazanç elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisi Mutlu Karataş ise, ağaçlara zarar vermeden budak çalışmanın hem ağaca hem de üreticiye fayda sağladığını vurgulayarak, “El makaslarıyla ezme riski oluşurken, şarjlı makaslarla daha hassas bir budak yapılabiliyor. Bu şekilde ağaca zarar verme riski azalıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir