SOCAR Türkiye, petrokimya alanındaki yeni yatırımını duyurdu

SOCAR Türkiye, Petrokimya Alanındaki Yeni Yatırım Projesinin Detaylarını Duyurdu

SOCAR Türkiye, yaklaşık 7 milyar dolarlık petrokimya alanındaki yeni yatırım projesine ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin 2024 değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısında, şirketin uzun vadeli stratejik yatırımlarının parçası olan “Master Plan” projesine ilişkin ayrıntılar ele alındı. Toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, Master Plan kapsamında yapılacak petrokimya yatırımı için ilk fizibilite çalışmasının tamamlandığı ve şimdi mühendislik tasarımı hazırlığına geçildiği vurgulandı.

Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonu için önemli adımlar atılacağı belirtildi.

Projenin, SOCAR Türkiye’nin petrokimya alanındaki büyüme stratejisinin önemli bir unsuru olacağı vurgulandı.

SOCAR Türkiye’den 17 Yılda 18,5 Milyar Dolarlık Yatırım

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Elchin Ibadov, 2008’de faaliyetlerine başlayan şirketin bugüne kadar 18,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ibadov, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı konumundaki şirketin doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Geçen yıl STAR Rafineri’de yapılan ilk planlı bakım duruşunun tamamlandığını ve kapasite artırımı çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getiren Ibadov, bu sayede rafinerinin kapasitesinin %2.5 arttığını söyledi.

Ibadov ayrıca, TANAP aracılığıyla taşınan Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması konusunda bilgi verdi.

FEED sürecinin 2026 Sonunda Tamamlanması Bekleniyor

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, Petkim ve petrokimya sektörüne yönelik birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Mirzayev, bugüne kadar yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın, Petkim’in hem Türkiye’deki hem de global petrokimya pazarındaki büyümesine katkı sağladığını vurguladı.

Master Plan projesinin de bu yatırımlardan biri olduğunu belirten Mirzayev, projenin detaylı çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda hayata geçirildiğini aktardı.

FEED sürecinin 18-24 ay süreceği ve 2026 sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Mirzayev, bu sürecin ardından projenin nihai karar aşamasına geçileceğini açıkladı. (AA)

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi. Fed kararı bekleniyor (7 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,32 puan ve yüzde 0,33 artışla 9.165,01 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 37,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,43 değer …

98 yıllık dev şirket Türk şirketini satın aldı. 230 ülkede faaliyet gösteriyor

Amerika merkezli sigorta brokeri Arthur J. Gallagher & Co., İstanbul merkezli Aspera Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’yi satın aldı. 1927’de Chicago’da kurulan Gallagher, dünyanın en büyük sigorta brokerlerinden biri olarak biliniyor. Yaklaşık …

Şehirlerin giriş çıkışlarına maliyeci: Yollarda durdurulan kamyonlarda irsaliye, fatura olup olmadığı kontrol ediliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları tespit etmek için bütün OSB’lerin giriş ve çıkışlarında ve büyükşehirlerin bütün ana arterlerinde kalıcı olarak maliye memuru bulunduracaklarını söyledi. Sistemin devreye sokulduğu ve eksik belgesi olanlara işlem uygulandığı bildirildi.

New York borsası düşüşle açıldı (6 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,76 azalarak 40.904,34 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,88 azalışla 5.601,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,22 kayıpla 17.626,72 puana indi. Tarife cephesindeki yeni …

Merkez Bankası Başkanı Karahan’a Meclis’te protesto

TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Plan Bütçe Komisyonu’nda muhalefet vekilleri tarafından protesto edildi.

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.