Şeffaflık yine yerle bir: Deprem konutları pazarlıkla elden gitti

Milyarlık İhalelerin Ardındaki Pazarlık Usulü

6 Şubat depremlerinin etkisiyle sarsılan afet bölgesindeki milyarlık ihaleler, kapalı kapılar ardında pazarlık usulüyle yapılmaya devam ediyor. TOKİ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak Malatya Yeşilyurt’ta yapılacak 426 konutluk projeyi, yaklaşık maliyeti 1 milyar 165 milyon TL olmasına rağmen sadece yüzde 9,32’lik bir indirimle dört şirketin ortaklığına verdi.

Rekabet Sınırlı, İndirim Sınırlı

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi’nde gerçekleştirilen “Üçüncü Bölge 12. Etap 426 Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi, TOKİ tarafından 6 Ocak 2025 tarihinde pazarlık usulüyle düzenlendi. 8 firmadan sadece davet edilen bu ihale, 1 milyar 284 milyon 738 bin 379 TL olarak açıklandı ve sonucunda Makro Anadolu İnşaat – Ustaca İnşaat – Ustabaşoğlu İnşaat – Elsan Altyapı İnşaat ortaklığına 1 milyar 165 milyon TL bedelle verildi. Yapılan yalnızca yüzde 9,32’lik indirim, rekabetin sınırlı olduğu eleştirilerine neden oldu. İhale sözleşmesi 28 Ocak 2025 tarihinde imzalandı ve projenin tamamlanması için 330 gün süre verildi.

Deprem Fırsatçılığı…

Pazarlık usulü ihaleler, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından eleştirilmeye devam ediyor. Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi kapsamında yapılan bu tür ihaleler, “ivedilik” ve “doğal afet” gerekçeleriyle savunulmaktadır. Ancak, hala bu yöntemin tercih edilmesi, kamu kaynaklarının kullanımı konusunda soru işaretleri uyandırmaktadır.

Related Posts

İmamoğlu’ndan iktidara ‘orman yangını’ tepkisi: ‘Şeffaf olun, partizanlığı bırakın’

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, günlerdir süren orman yangınlarına ilişkin iktidara sert tepki gösterdi. İmamoğlu, “Gelin partizanlığı bırakın. Orman işçisini, uzmanı, yöneticiyi seçerken bölgeyi bilen, işi bilen liyakatli insanları tercih edin. Siyasi referanslara göre hareket etmeyin” dedi.

Birleşmiş Milletler de itiraf etti: Suriye’de anlaşma zor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Şam hükümetini uyararak “Şiddet parçalanma riskini artırıyor” dedi. Pedersen, “Son olaylar Rojava’da 10 Mart anlaşmasının uygulanmasını zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’de Güney Hafif Raylı Sistem Hattı Projelendirme İhalesi 30 Temmuz’da

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Güney Hafif Raylı Sistem Hattı’nın projelendirme ihalesini 30 Temmuz’da gerçekleştirecek. Toplam 21 kilometre uzunluğundaki hattın 2023 hedefleri doğrultusunda 335 bin yolcu taşıması planlanıyor.

Giresun’da minibüs kazası: 13 yaralı

Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun’un Güce ilçesi kesiminde minibüs ve otomobil çarpıştı. Kazada 13 kişi yaralandı.

Kuzeyin Oğlu’nda Müzik Ziyafeti!

Volkan Konak, bu akşam Hande Yener, Berksan ve Kutsi ile keyifli bir program sunacak.

Gaziantep FK’de Yeni Hedef: Seyir Zevki Yüksek Oyun

İsmet Taşdemir, Gaziantep FK’nın yeni sezon hedeflerini ve kamp çalışmalarını anlattı.