Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Anketi Haziran 2025 Sonuçları Açıklandı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında önemli bir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Haziran 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olarak kabul edilen 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret etmektedir. Ancak, mayıs ayındaki 47,2 olan manşet PMI, haziranda 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Sektörde faaliyet koşulları Nisan 2024’ten itibaren sürekli bir şekilde bozulma eğilimi göstermektedir.

Talepteki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerin azalması, mevcut düşüş trendinin ikinci yılını tamamlamasına sebep oldu. Aynı şekilde, yeni ihracat siparişlerinde de daralma görüldü. Her iki endekste de yavaşlama son üç ayın en belirgin düzeyinde gerçekleşmiştir. Yeni siparişlerdeki düşüş, imalatçıların haziranda üretim hacmini geçtiğimiz yılın ekim ayından beri yüksek oranda azaltmalarına yol açmıştır.

İstihdam ve satın alma faaliyetlerindeki gerileme hız kazanırken girdi stokları azaldı. Öte yandan, satışlardaki düşüş nedeniyle nihai ürün stokları üç ayın ardından ilk kez artış gösterdi. Girdi maliyetlerindeki enflasyon artışının sebeplerinden biri liradaki değer kaybı ve İran’daki gelişmelerdir. Diğer yandan, nihai ürün fiyatlarındaki artış yavaşlamış ve yılın başından beri en düşük seviyeye gerilemiştir. Talepteki zayıflık, bazı firmaların girdi maliyetlerindeki artışa rağmen fiyatlarını yükseltememesine sebep olmuştur.

Anket katılımcıları, tedarikçilerin teslimat sürelerindeki artışın genellikle ham madde yetersizliklerinden kaynaklandığını belirtmiştir.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Anketi Değerlendirmesi

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının talep koşullarının zorlaşması nedeniyle haziran ayında baskı altında kalmaya devam ettiğini vurgulamıştır. Üretimin geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana en yüksek seviyede daraldığına dikkat çeken Harker, mamul ürün stoklarında artış görüldüğünü ve bu durumun yılın ilk yarısını zorlu bir şekilde tamamlanmasına neden olduğunu belirtmiştir. Ancak, Harker, 2025’in ikinci yarısında koşulların iyileşmesinin beklendiğine değinmiştir.

10 SEKTÖRDE ÜRETİM AZALDI

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Haziran 2025 raporuna göre, son dokuz ayda ilk kez olmak üzere anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tamamında üretim hacmi azalmıştır. Giyim ve deri ürünleri ile metalik olmayan mineral ürünler sektörlerinde üretimde yeniden düşüş yaşanmıştır.

Yeni siparişler konusunda ise makine ve metal ürünleri sektörleri dışında tüm sektörlerde sınırlı bir artış gözlemlenmiştir. Yeni iş hacmi artışı ise 10 sektörden sadece birinde gerçekleşmiş, yeni ihracat siparişlerinin iyileştiği sektör sayısı dört olmuştur. En büyük artış ise makine ve metal ürünleri sektöründe yaşanmıştır.

Haziran ayında takip edilen 10 sektörden yalnızca ikisinde istihdam artarken, makine ve metal ürünleri sektöründe personel sayısında belirgin bir azalma kaydedilmiştir. Girdi fiyatlarında artış en yüksek seviyede makine ve metal ürünleri sektöründe gerçekleşmiştir. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde yaşanan artışlar ise tedarik zincirlerinde aksaklıklara işaret etmektedir.

Related Posts

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

TÜİK açıkladı: Emeklinin Temmuz zammı hesaplandı

Milyonlarca emekli 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon verileri ve maaşına yapılacak zammma odaklandı. Açlık sınırının altında kalan maaşı ile geçinme mücadelesi veren emekliler ile memur maaşlarına gelecek olan zam oranı da yavaş yavaş …

Hangi hisseler kazandırdı, hangileri kayıp yazdı? BIST 100’de haftalık performans

Borsa İstanbul’da 24–27 Haziran haftasında yatırımcısını memnun eden ve en çok kaybettiren hisseler belli oldu. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,19 değer artışıyla tamamlarken, bazı hisseler öne çıktı; bazıları ise dikkat çeken düşüşler yaşadı. BIST …

Akaryakıtta gece yarısı fiyat değişti: Motorine zam geldi

Brent petrol fiyatlarında süren dalgalanma akaryakıt piyasasını sarsmaya devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla motorine 1,14 TL zam geldi. Zamla birlikte motorin fiyatı birçok kentte yeniden 50 TL sınırını aştı. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklılık gösteriyor.

Doğan Grubu, hisseleri satışa çıkardı

Türkiye’nin önde gelen yedek parça üreticilerinden Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş., el değiştiriyor. Doğan Holding, şirkette sahip olduğu %68,24 oranındaki payını BDY Group İnşaat A.Ş.’ye devretme kararı aldı. Devir işlemi, Rekabet …