Meclis Başkanı 41 oturumda seçilemeyince 4 eşek getirdi

Kosova Meclisi’nde Uzlaşı Sağlanamadı

Kosova Meclisi’nde 15 Nisan 2025’te başlayan Genel Kurul oturumları, meclis başkanı seçilememesi nedeniyle iki günde bir devam ediyor. 3 Temmuz 2025’teki 41’inci oturumda, geçici bir komisyon kurulması için yapılan oylamada uzlaşı sağlanamadı.

Çoğu siyasi parti, komisyona milletvekili adayı göstermedi ve oturum, geçici meclis başkanı tarafından 5 Temmuz Cumartesi gününe ertelendi.

‘PARAMIZ HEBA EDİLİYOR’

Kosovalı aktivist Arianit Koci, meclis binası önüne 4 eşek getirerek siyasi partilerin “inatçı ve dikbaşlı” tutumlarını protesto etti. Koci, “41 kez toplanıp meclis başkanı seçememekten daha kötüsü olabilir mi? Olamaz. Resmen paramızı heba ediyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

İstog şehrinden başkent Priştine’ye getirdiği eşekler için özür dileyen Koci, eşekleri milletvekillerinin giriş yaptığı kapıya yaklaştırmak istedi ancak polis buna izin vermedi.

NE OLMUŞTU?

9 Şubat 2025’teki genel seçimlerde birinci olan Başbakan Albin Kurti’nin partisi Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje), meclis başkanlığı için Albulena Haxhiu’yu aday gösteriyor. Ancak Haxhiu, diğer partilerin desteğini alamadığı için seçilemiyor.

Diğer partiler, Vetevendosje’nin aday değişikliğine gitmesi halinde destek vermeyi değerlendirebileceklerini belirtse de, Vetevendosje mevcut adayında ısrarcı. Parti, Haxhiu’nun seçilememesi durumunda 12 Ekim’deki yerel seçimlerle birlikte erken genel seçime gidilmesini destekleyeceğini açıkladı.

Kosova Anayasa Mahkemesi, 26 Haziran 2025’te aldığı kararla, meclis oturumlarının anayasaya uygun yürütülmediğini ve milletvekillerinin 30 gün içinde meclis başkanı ile yardımcılarını seçmesi gerektiğini bildirdi. Ancak bu süre zarfında da uzlaşı sağlanamadı.

Related Posts

Erzincan’da Huzur Uygulaması

Erzincan’da 14 ekip ve 46 polisle huzur uygulaması yapıldı, olumsuz bir durum yaşanmadı.

Yangın Yardımına Giden Araç Kaza Yaptı

Bursa’da orman yangınına yardım için giden otomobil, su tankerine çarptı; baba-oğul yaralandı.

İmamoğlu’ndan iktidara ‘orman yangını’ tepkisi: ‘Şeffaf olun, partizanlığı bırakın’

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, günlerdir süren orman yangınlarına ilişkin iktidara sert tepki gösterdi. İmamoğlu, “Gelin partizanlığı bırakın. Orman işçisini, uzmanı, yöneticiyi seçerken bölgeyi bilen, işi bilen liyakatli insanları tercih edin. Siyasi referanslara göre hareket etmeyin” dedi.

Birleşmiş Milletler de itiraf etti: Suriye’de anlaşma zor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Şam hükümetini uyararak “Şiddet parçalanma riskini artırıyor” dedi. Pedersen, “Son olaylar Rojava’da 10 Mart anlaşmasının uygulanmasını zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’de Güney Hafif Raylı Sistem Hattı Projelendirme İhalesi 30 Temmuz’da

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Güney Hafif Raylı Sistem Hattı’nın projelendirme ihalesini 30 Temmuz’da gerçekleştirecek. Toplam 21 kilometre uzunluğundaki hattın 2023 hedefleri doğrultusunda 335 bin yolcu taşıması planlanıyor.

Giresun’da minibüs kazası: 13 yaralı

Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun’un Güce ilçesi kesiminde minibüs ve otomobil çarpıştı. Kazada 13 kişi yaralandı.