Kalp krizinin bir sebebi daha ortaya çıktı: Fazla bilinmeyen uyku apnesinin zararları!

Uyku Apnesi İnme ve Kalp Krizine Neden Olabilir

Uyku apnesi, toplumda sıkça görülen ancak genellikle fark edilmeyen bir sağlık sorunudur. Bu durum, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen inme ve kalp krizi gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Sivas Numune Hastanesi Uyku Merkezi’nde yapılan testler sayesinde hastaların solunum durumları ve oksijen seviyeleri takip edilerek uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir.

Obezite ve kısa boyun yapısının bu hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Ancak basınçlı hava veren cihazlarla tedavi edilen hastaların uyku kalitesinin arttığı ve gündüz yorgunluğunun azaldığı gözlemlenmektedir. Sivas Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç’a göre, Türkiye genelinde yapılan araştırmalara göre, toplumun %5 ila %10’unda uyku apnesi görülürken, çoğu hasta bu durumun farkında olmadan yaşamını sürdürmektedir.

Uyku Apnesi Kalp Krizi Riskini Artırabilir

Uyku apnesi hastalığının toplumda az bilinen ancak ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, hastaların ölçümleri yapılarak hangi cihazın verilmesi gerektiğinin belirlendiğini söylüyor. Hastaların çoğunun bu durumu fark etmediğine işaret eden Moğulkoç, özellikle hastanın yakın çevresinin hastanın nefes alma durmasını fark ettiğini belirtiyor.

Bazı hastaların gece nefes alamadığını hissettiklerini ve bu nedenle yardım aldıklarını ifade eden Moğulkoç, uykuda nefesin durması sonucu vücuttaki oksijen seviyesinin düşmesinin veya solunumun yavaşlamasının toplumda az bilinen ancak ciddi sonuçları olan uyku apnesine yol açabileceğini belirtiyor. Bu durumun inme ve kalp krizine neden olabileceği de vurgulanmaktadır.

2 Dakika Nefes Alamayan Hastalar Var

Yaklaşık olarak 2 dakika boyunca nefes almayan hastaların olduğunu belirten Moğulkoç, hastaların akşam saat 22.00 öncesinde çeşitli sensörlerle takip edildiğini ve uyku sırasında solunumun incelendiğini açıklıyor. Bu durumun özellikle hastaları gündüz uykusuzluk ve dikkatsizlikle baş başa bıraktığını belirten Moğulkoç, oksijen seviyesinin düşmesinin kalp ve diğer organlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etmektedir.

Hastaların çoğunluğunun kilolu veya obez olduğunu belirten Moğulkoç, bu durumun solunumu zorlaştırdığını ve vücuttaki oksijen ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Hastaların cihaz kullanımı veya tedavi sürecinde rahatlama hissettiklerini ve basınçlı hava veren cihazın uyku kalitesini artırdığını söyleyen Moğulkoç, birçok hastanın cihazın etkilerinden memnuniyet duyduğunu belirtiyor.

Kaynak: İHA

Related Posts

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Gece uyumuyorsanız tehlikedesiniz: Uykusuzluğunuz o hastalığı tetikliyor

Uyuyamadığınız her gece, vücudunuz savunmasız hale geliyor olabilir mi? Uykusuzluk sadece yorgunluk değil, bağışıklık sisteminizin çökmesine ve hatta kanser riskinizin artmasına neden olabilir.

Köyceğiz Gölü’nde Müsilaj Tedirginliği

Köyceğiz Gölü’ndeki müsilaj tedirgin etti MUĞLA – Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Köyceğiz Gölü’nde meydana gelen müsilaj çevre kirliliğine neden olurken, vatandaşlar da yaşanan olay karşılığında şaşkın olduklarını söyledi. Muğla’nın Köyceğiz …

Çocuklarda sessiz tehlike: Saatler içinde ölümcül olabilir

Bahar aylarında artan menenjit vakaları çocuklarda ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Saatler içinde gelişen bu tehlikeyi nasıl fark edebilirsiniz? İşte uzman isimden kritik uyarılar…