Jeotermal serada üretilen domatesler Avrupa’ya gönderiliyor
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 3 yıl önce kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtılan serada, topraksız tarım uygulaması ile yılın 8 ay hormonsuz organik salkım domatesi üretiliyor. Seranın en büyük maliyetinin ısıtma olduğu, kömür ve doğal gaz ile ısıtmanın maliyeti artırmasına karşılık jeotermalin maliyeti düşürdüğü kaydedildi.
İNCE KABUKLU GÜLKÖY DOMATESİ
ANKA’nın aktardığına göre, 30 dönümlük serada 8 ayda hedefledikleri ürün tonajının 750-800 yüz ton arasında olduğunu belirten işletme sahibi 50 yaşındaki Tuncay Sarısu, şöyle konuştu:
“Yaptığımız hasadı yurt dışına ihraç ediyoruz. Şu anda ürünlerimizi Romanya’ya gönderiyoruz. Kış sezonunda haftada bir gün hasat yapılıyor. Yaz sezonunda iki ya da üç gün oluyor. Havanın sıcak olduğu dönemlerde domates güneşle, ışıkla yetişiyor. Topraksız serada kışın da ısıtmayı jeotermal sıcak suyla yapıyoruz. Tohumları 15 Temmuz’da ektik, fide olup mahsul alma aşamasına yaklaşık 90 günde geliyor. Yozgat Sorgun’da yetiştiğimiz organik, ince kabuklu Gülköy domateslerimizi Avrupa’ya ihraç ediyoruz.”
‘ÜRETİM MALİYETİ GİDEREK ARTIYOR’
Seralarda üretim maliyetlerinin giderek yükseldiğine dikkat çeken Sarısu, şunları söyledi:
“Üretim sırasında kullanılan ilaçtan gübreye, personel maliyetinden enerji masraflarına, fiyatlar yüksek. Seracıların yetiştirdiği domatesin maliyet hesabı gün be gün değişiyor. Buna rağmen üretimi sürdürüyoruz. Seramızda bölge halkından 46 kişi çalışıyor. Personelimizi kurulduğumuz günden bugüne üç yıl içinde yetiştirdik. Bu yıl için güzel verimler bekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)