İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Yıldız Kalıntısında Çifte Patlama Bulundu: SNR 0509-67.5 Yeniden İncelendi

Astronomi uzmanları, SNR 0509-67.5 adlı yıldız kalıntısında keşfedilen iki halkalı kalsiyum yapıyı detaylı bir şekilde inceledi. Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı Çok Birimli Spektroskopik Keşif Aracı sayesinde gerçekleştirilen gözlem, ilginç bulgular ortaya çıkardı.

Tip Ia süpernovalar, bir beyaz cücenin başka bir yıldızdan madde çalması sonucunda meydana gelen büyük bir termonükleer patlamadır. Ancak araştırmacılar, tüm beyaz cücelerin aynı şekilde patlamadığına dair ipuçları olduğunu uzun zamandır bilmektedir.

New South Wales Canberra Üniversitesi’nden Priyam Das liderliğindeki araştırma ekibi, beyaz cüce patlamalarının astronomide büyük bir rol oynadığını ve patlamayı tetikleyen mekanizmanın tam olarak anlaşılamadığını vurguladı.

Katılımcı nükleer astrofizikçi Ivo Seitenzahl ise elde edilen bulguların, beyaz cücelerin Chandrasekhar kütle sınırına ulaşmadan önce patlayabileceğine dair kesin kanıtlar sunduğunu ifade etti.

Çifte patlamanın, yıldızın çekirdeğinde ikinci bir patlamaya neden olmadan önce komşusundan çaldığı helyum tabakasının tutuşmasıyla başladığı düşünülmektedir. Bu keşif sadece görsel açıdan etkileyici değil, aynı zamanda evrenin genişleme hızını ölçmek için kullanılan tip Ia süpernovaların güvenilir kaynakları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Son yıllarda kozmolojide büyük bir tartışmaya yol açan Hubble sabiti ölçümleri, çifte patlama kanıtlarıyla birlikte farklı bir bakış açısı kazanabilir. Bu yeni bulguların, evreni anlama konusundaki bilgimizi derinleştirmesi beklenmektedir.

 

Related Posts

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.