Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Boğmaca Nedir?

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen son derece bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’nın belirttiğine göre dünya genelinde yıllık 20-40 milyon civarı boğmaca vakası görülmektedir. Her yıl, çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 300.000 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yenidoğanlarda Boğmaca

Boğmacanın en büyük riski bağışıklık sistemi gelişmemiş ve aşı takvimi tamamlanmamış yeni doğanlarda görülmektedir. Bu durumda hastalık, nefes durmasına, beyin içi kanamaya, nöbetlere ve hatta yaşam kaybına neden olabilir.

Belirtiler ve Seyri

Boğmaca üç evrede ilerlemektedir. Hastalığın başlangıç evresinde genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilecek belirtiler görülür. Hastalığın ikinci evresinde ise özellikle çocuklarda şiddetli öksürük nöbetleri ve derin nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Boğmaca bebeklerde ciddi seyir gösterir ve kontrol altına alınamayan öksürük nöbetlerine yol açabilir. Bu durum solunum güçlüğüne, kusmaya, hatta kaburga kırıklarına neden olabilir.

Toplum Sağlığı İçin Risk

Boğmaca öksürük ve hapşırık yoluyla kolayca yayılır ve toplum sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle aşılanmamış kişiler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir. Boğmaca, aşılanabilir bir hastalıktır ancak aşılama oranları düştüğünde salgınlar görülebilir.

Annenin Aşılması Önemli

Boğmaca aşısının gebeliğin 18 ile 36. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu sayede anne adaylarından bebeğe antikor geçişi sağlanarak bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda korunması sağlanabilir. Aşı, inaktif bir şekilde uygulandığı için gebelikte güvenle yapılabilir. Anne adaylarının aşılarını geciktirmemeleri ve bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

İçmeyen neredeyse yok! Sürekli hasta ve yorgun hissediyorsanız sebebi bu 3 içecek olabilir!

Günümüzde sağlıklı yaşam alışkanlıkları ön planda olsa da, birçok kişi tükettiği içeceklerin vücut üzerinde yarattığı etkileri göz ardı ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kadar, zararlı içecekler de sağlığımızı doğrudan etkileyebilir. Eğer sık sık hasta oluyor ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, bu içeceklerden biri veya birkaçı suçlu olabilir.