Fransa’da göç yasası krizi: ‘Ülkeyi parçalayacak’
Fransa’da aşırı sağcıların oyları ile kabul edilen tartışmalı göç yasasına, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve üniversite rektörleri tepki gösterdi.
Fransa’da parlamentoda uzun süre üzerinde uzlaşı sağlanamayan ve en sonunda aşırı sağın oyları ile onaylanan, göçmenlere karşı alınan önlemlerin sıkılaştırılmasını öngören hükümetin göç yasasına, toplumun her kesiminden tepkiler sürüyor.
Fransız L’Humanite gazetesinin haberine göre, solcu siyasi partilerden Fransa Komünist Partisi (PCF), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Sosyalist Parti (PS) ve Ekolojistlerin yanı sıra ülkenin en büyük sendikaları CGT ve FSU’nun da yer aldığı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderdikleri mektupta göç yasasına karşı çıktı.
Mektupta, Cumhurbaşkanı Macron, “Cumhuriyet değerlerine büyük bir saldırı” niteliğinde olan göç yasasının “ülkeyi parçalayacağı” konusunda uyarıldı. Ayrıca mektupta, “on yılların en geriletici” hamlesi olarak değerlendirilen göç yasasına karşı tüm kuruluşların ve cumhuriyetçi oluşumların harekete geçmesi istendi.
SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI
Ülkenin en büyük sendikalarından CGT’nin Başkanı Sophie Binet, yasaya karşı “sivil itaatsizlik” çağrısı yaparak, büyük eylemler düzenleyeceklerini duyurdu.
Fransız yayın kuruluşu RMC’ye konuşan Binet, Cumhurbaşkanı Macron’un yaklaşık 5 yıllık görev süresini “siyasi ve ahlaki bir enkaz” olarak niteledi. Binet, tartışmalı göç yasasına ilişkin, “Titanik, emeklilik reformu ile batmaya başlamıştı; şimdi, para dünyası ile yabancı düşmanı aşırı sağ ideolojinin ittifakını somutlaştıran bu yasa ile dibi gördük.” ifadesini kullandı.
Yasanın “Cumhuriyet ilkelerinin derinden sorgulanmasına” yol açtığına dikkati çeken Binet, ülke genelinde “sivil itaatsizlik” çağrısı yaptı. Binet ayrıca, göç yasasına karşı çıkarak istifasını sunan Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau’yu tebrik etti ve kabinenin diğer üyelerinin de Rousseau’nun izinden gitmesini umduğunu söyledi.
Yasaya karşı “ülkenin her noktasında” gelecek haftalarda eylemler yapılacağını duyuran Binet, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Milletvekili Marine Le Pen’in adını kullanarak, “Le Penleşmiş Fransa’yı tanımadığımızı göstermek istiyoruz” dedi.
Ülkede faaliyet gösteren 20’ye yakın üniversitenin rektörü de, tartışmalı göç yasasının Senato ve Ulusal Meclis’te oylanmasından hemen önce yayınladıkları ortak açıklamada, yasanın “Fransız üniversitelerinin üzerine kurulu olduğu değerlere saldırı” niteliğinde olduğunu belirtti.