Ekonomistler endişeli: Küresel ekonomide belirsizlik derinleşiyor

Koruma Poliçaları ve Ticaretteki Dalgalanmalar Küresel Ekonomik Büyümeyi Olumsuz Etkiliyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ekonomide korumacı politikalar ve tarifelerdeki dalgalanmaların yıl başından beri küresel ekonomik büyüme görünümünü olumsuz yönde etkilediğini, artan belirsizliklerin uzun vadeli stratejik kararların ertelenmesine ve küresel ekonomide yapısal bir değişime yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

WEF’in kamu ve özel sektörde görevli başekonomistlerle yaptığı “Başekonomistler Görünümü” anketi sonuçları yayınlandı.

Ankete katılan başekonomistlerin %87’si ABD’nin mevcut ekonomi politikalarının küresel çapta kalıcı etkiler yaratacağını ve bu durumun stratejik iş kararlarını geciktirip resesyon riskini artırabileceğini öngörüyor.

Başekonomistlerin %79’u mevcut jeoekonomik gelişmeleri, kalıcı bir yapısal dönüşüm işareti olarak görürken %82’si küresel belirsizliğin “olağanüstü derecede yüksek” olduğunu vurguluyor.

Başekonomistlere göre ticaret politikaları (%97), para politikaları (%49) ve maliyet politikaları (%35) gibi alanlarda belirsizlik en yüksek düzeyde yaşanıyor.

Bölgesel Büyümelerde Beklentiler Farklılaşıyor

Nisan ayında yapılan ankete katılan başekonomistlerin %77’si ABD’de 2025 sonuna kadar zayıf veya çok zayıf büyüme öngörürken %79’u yüksek enflasyon ve %76’sı doların zayıflayacağını tahmin ediyor.

Almanya’da ise mali genişleme beklenirken, Çin’e ilişkin beklentiler konusunda fikir birliği sağlanamadı.

Yapay Zeka Küresel Büyümeyi Şekillendirecek

Yapay zeka, gelecek 10 yılda küresel büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Ankete katılan başekonomistlerin %46’sı yapay zekanın küresel GSYH’ye %0-5 puan arasında katkı sağlayacağını düşünürken %35’i bu katkının %5-10 puan arasında olacağını tahmin ediyor. Yapay zeka kaynaklı büyümenin dinamikleri arasında görev otomasyonu, inovasyonun hızlanması ve çalışan destekleme teknolojileri yer alıyor.

Ancak ekonomistlerin yapay zeka konusundaki endişeleri de oldukça yüksek. Katılımcıların %47’si yapay zeka nedeniyle net istihdam kaybı beklerken, yalnızca %19’u istihdam artışı öngörüyor.

Başekonomistlere göre, en büyük risk yapay zekanın dezenformasyon ve toplumsal istikrarsızlık yaratmak için kötüye kullanılması.

Bu nedenle, yapay zekadan tam anlamıyla yararlanabilmek için hükümetlerin ve özel sektörün güçlü adımlar atması, hükümetlerin yapay zeka altyapısına yatırım yapması, kilit sektörlerde benimsenmesini teşvik etmesi, iş dünyasında süreçlerin yapay zekayla uyumlu hale getirilmesi ve çalışanlara bu alanda eğitimler verilmesi gerektiği öneriliyor.

Related Posts

Geçen yıla göre yüzde 10.2 oranında arttı: İcraya 5.1 milyon dosya

İcra dairelerine 6 ayda 5.1 milyon yeni dosya geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 oranında artış yaşandı.

Japonlar istifayı ‘ajan’lara bıraktı

Japonya iş dünyasına yeni bir terim daha kazandırdı: İstifa ajanları.

Merkez Bankası müdahaleyi kabul etti! İmamoğlu operasyonu sonrası 1,1 milyar dolarlık döviz satışı

TCMB, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı sürecin ardından Mart ayında döviz piyasasına iki kez doğrudan müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Borsa İstanbul’da haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı güçlü bir yükselişle tamamladı. Endeks yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı. Haftalık bazda en çok yükselen ve en çok değer kaybeden hisseler netleşti.

Eskişehirli iş adamı Avrupa ülkesinde kulüp satın aldı!

Kuzey Makedonya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Tikves Kavadarci, artık Türk bir iş insanının yönetiminde. Eskişehirspor’un eski başkanlarından Osman Taş, kulübün çoğunluk hissesini devralarak Tikves’in yeni sahibi oldu.

Turizmde esnek izin düzenleniyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifi ile turizm sektörü çalışanlarına yönelik esnek haftalık izin düzenlemesi yapılıyor.