Dünyanın kör noktası: Baltık ülkeleri, silahlarını Rusya’ya doğrulttu

Baltık Ülkeleri, Rusya’ya Karşı Silahlanmaya Hazırlanıyor

Rusya’nın kuzey komşuları olan Baltık Ülkeleri, son dönemde artan gerilimler sonucunda tüm silahlarını Rusya’ya karşı hazırlamaktalar. Özellikle Ukrayna – Rusya savaşının etkileriyle bölgede savaş hazırlıkları artarken, bu durum bölgenin zengin ve barışçıl ülkelerini de tedirgin etti.

Yeni NATO üyesi olan İsveç, silahlanma politikalarını güçlendirerek 27 milyar euroluk silah alımı için borçlanmaya girişti. Baltık Ülkeleri, Rusya’ya karşı hazırlıklarını artırarak askeri harcamalarını yükseltmek için 300 milyar kronluk (27 milyar euroluk) borçlanma konusunda anlaşmaya vardılar.

Bu adım, İsveç’in NATO üyeliği ile birlikte silahlanma harcamalarını gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 3,5’ine kadar çıkarma hedefini de destekleyecek.

Öte yandan, Rusya’nın sınır komşularından Finlandiya, mayınları yasaklayan Ottowa Anlaşması’ndan çekilme kararı alarak bölgede gerilimi artırdı. Litvanya, Polonya ve İsveç de benzer şekilde anlaşmadan çıkarak silahlanma politikalarını gözden geçirdi.

Polonya, Avrupa’nın en güçlü kara ordularından birini oluşturmak için hazırlıklara başlarken, Baltık Ülkeleri ise hem denizden hem de karadan Rusya saldırılarına karşı tedbirlerini artırmaya devam ediyor.

‘Çocuklarımız Rusça Konuşmasın’

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç, güvenlik politikalarını gözden geçirerek 2024 yılında NATO’ya katıldı. Benzer biçimde Finlandiya ve Polonya da NATO’ya katılarak Rusya’ya karşı birlikte hareket etmeye başladılar.

İsveç Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, bu süreci “Çocuklarımızın ve torunlarımızın Rusça öğrenmek zorunda kalmamaları için yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.

Baltık Ülkeleri’nin karasuları da tehdit altında. Rusya’nın ekonomik yaptırımlarla kullandığı ‘gölge filosu’, bölgedeki enerji ve iletişim kablolarını keserek bölge ülkelerini tedirgin etmekte.

Latviya donanması, Rus gölge filosu gemilerine karşı müdahalelerde bulunurken, Rus savaş uçaklarının tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı. Bu olaylar sonrasında bölge ülkeleri, Rusya saldırılarına karşı tedbirlerini arttırarak hazırlıklarını sürdürüyor.

Putin’den Açıklama: Silahlanmaya Devam Edeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’yu ve Baltık Ülkeleri’ni tehdit ettiğine dair iddiaları “akıl almaz bir yalan” olarak nitelendirerek Rusya’nın herhangi bir saldırı planının olmadığını savundu.

Putin, bu yöndeki suçlamaları reddederek Rusya’nın stratejik hazırlıklarını sürdürdüğünü vurguladı. Son dönemde Finlandiya sınırına askeri yığınağını arttıran Rusya, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırmış durumda.

Rus lider, NATO’nun yeni silahlanma politikalarına karşı Rusya’nın gereken tedbirleri almaya devam edeceğini belirterek, ekonomik başarısızlıklardan sıyrılmak için bazı ülkelerin suni tehditler oluşturduğunu savundu.

Related Posts

CHP’li Tanrıkulu: Yargı takvimsel olarak AKP’nin gündemine göre hareket ediyor

Tanrıkulu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına yapılan operasyonun haberi birkaç gün önce ‘Sadece İstanbul değil, başka iller de var’ sözleriyle verilmişti.” düşüncesini dile getirdi.

ABD’den İsrail’e yüzlerce milyon dolarlık silah satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e 510 milyon dolarlık silah satışını onayladı. Karara göre, İsrail’e mühimmat güdüm paketi ve ilgili destek ekipmanları temin edilecek.

Ünlü iş insanı Ali Altınbaş yaşamını yitirdi

Ünlü iş insanı, Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş yaşamını yitirdi. Altınbaş bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Trump Suriye’ye yaptırımları sonlandırdı

Beyaz Saray’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığı belirtildi. Açıklamada, “Başkan Donald Trump, bugün ülkenin istikrar ve barışa giden yolunu desteklemek amacıyla Suriye’ye yaptırım programını …

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını kaldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla vize başvurusu reddedilen kişilere itirazda bulunma hakkının kaldırılacağını duyurdu.