BRICS zirvesinde gündem ekonomi: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan şeffaflık, eşitlik ve evrensellik mesajı

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Rio de Janeiro’da gerçekleşen 17. BRICS Liderler Zirvesi’nde Brezilya’nın ev sahipliğinde yer aldı.

Zirvenin ikinci oturumunda konuşan Lavrov, çok kutuplu dünya düzeninin önemine dikkat çekerek, “Çok kutuplu bir dünya, eski sömürgeci liberal modelin yerine geçen bir gerçektir, tercih değil” dedi.

Amerikan dolarına olan güvenin sarsıldığını vurgulayan Lavrov, “Durum, gelişmiş ülkelerde bile kontrol dışına çıkıyor. ABD’nin devlet borcu rekor seviyeye ulaştı, 37 trilyon dolara yükseldi ve artmaya devam ediyor. Bu yüzden küresel çoğunluğun, Batı’dan bağımsız kalkınma mekanizmalarına ilgi göstermesi şaşırtıcı değil. Küresel Güney ve Doğu ülkeleri, küresel ekonomik büyümenin öncü gücü haline geldi” şeklinde konuştu.

‘BRICS, KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 40’INI TEMSİL EDİYOR’

Lavrov, bölgesel örgütlerin rolünün arttığını ve BRICS’in bu alanda öncü olduğunu belirterek, “BRICS, evrensellik, şeffaflık ve eşitlik ilkelerine dayanan daha kararlı bir küresel ekonomi oluşturmak için çaba gösteriyor. BRICS, küresel ekonominin yüzde 40’ını oluşturuyor. BRICS ülkeleri ile birlikte bu rakam yüzde 45’e, yani 93 trilyon dolara ulaşıyor. BRICS, dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ediyor. BRICS ülkelerine dair Rusya’nın ticaret hacmi, sürekli artış gösteriyor ve 2024’te yüzde 48’in üzerine çıktı. Ödemelerin yüzde 90’ı ise ulusal para birimleri ile gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın sömürgeci politikalarının artık kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Çanakkale’de dere kenarında kaybolan eski muhtar aranıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde çocuğunun dereye düşen terliğini aramaya gittikten sonra kaybolan eski köy muhtarı Şakir Cahit Gündoğdu’ya ulaşılamıyor.

BRICS zirvesi ortak bildirisi: İsrail’in işgalden çekilmesi ve Gazze’de koşulsuz ateşkes sağlanması istendi

BRICS zirvesi ortak bildirisi: İsrail’in işgalden çekilmesi ve Gazze’de koşulsuz ateşkes sağlanması istendi

AKP’li vekil erken seçim için yeşil ışık yaktı

Bozdağ, “Bugün, sandığı getir, diye meydan okuyan Sayın Özel, umarım o gün sandığın gelmesine, Sayın Cumhurbaşkanımızın aday olabileceği korkusuyla engel olmaya kalkışmaz.” yorumunu yaptı.

CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu: Zeydan Karalar’ı asla yalnız bırakmayacağız

CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu, “Zeydan Karalar’ı asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

Elon Musk, Amerika Partisi’ni kurdu: Demokraside değil tek partili bir sistemde yaşıyoruz

Elon Musk, Amerika Partisi’ni kurdu: Demokraside değil tek partili bir sistemde yaşıyoruz

AKP’li Mücahit Birinci’den Özgür Özel’in sözlerine: ‘Biri, sokak köpeklerini sokağa çıkarmakla tehdit ediyor’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Bana milleti sokağa davet ettirme” diye seslenmesi üzerine AKP’li Mücahit Birinci “Biri, sokak köpeklerini sokağa çıkarmakla tehdit ediyor” dedi.