Rusya’nın Ukrayna’ya atakları sonrası Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından sevkiyatında yaşanan sıkıntılarla ilgili Rusya, Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna taraflarının temsilcileri İstanbul’da bir ortaya geldi.
Rusya, Türkiye ve Ukrayna’nın askeri temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin Karadeniz’den inançlı tahıl nakliyatının gerçekleşebilmesi için ortaya koyduğu uğraşlara teşekkür etti.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde konuşan Guterres, Türk hükümetinin, Karadeniz’den tahıl nakliyatı konusunda İstanbul’da toplantı düzenlemek için gösterdiği eforlardan ötürü mutlu olduğunu söz etti.
“Olağanüstü uğraşlar için teşekkür ediyorum”
Guterres yaptığı konuşmada, “Bugün İstanbul’da, Ukrayna besin eserlerinin Karadeniz üzerinden inançlı biçimde ihraç edilmesini sağlamak için değerli bir adım attık. Türkiye hükümetine, görüşmeleri düzenlemek için gösterdiği inanılmaz eforlar için teşekkür ediyorum.
Küresel krizlerin kararttığı bir dünyada bugün nihayet bir umut ışığımız var. İnsanların acılarını dindirmek, dünya çapında açlığı hafifletmek, gelişmekte olan ülkeleri ve savunmasız insanları desteklemek, global besin sistemine istikrar getirmek için bir umut ışığımız var. Bu, kapsamlı bir mutabakata giden yolda değerli ve somut bir adım.” dedi.
BM’nin İstanbul’daki müzakerelerde İnsani İşler lideri Martin Griffiths ve BM Ticaret ve Kalkınma Ajansı (UNCTAD) Lideri Rebeca Grynspan tarafından temsil edildiğini söyleyen Guterres, Ukrayna’nın besin eserleri ile Rus besin ve gübrelerinin dünya pazarlarında tam olarak yer alması gerektiğini söz etti.
“İstanbul’dan gelen umut, diyaloğun ehemmiyetini gösteriyor”
BM Genel Sekreteri Antnio Guterres, Ukrayna’daki milyonlarca ton tahılın Karadeniz üzerinden “güvenli bir halde ihraç edilmesini” sağlamak için “ileriye gerçek kritik bir adım” atıldığını söylerken, Rusya ile Ukrayna ortasında şimdi resmi bir mutabakat imzalanmadığını vurguladı.
“Çözüme giden yolu aydınlatmaya yardımcı olmalıyız”
Ukrayna’daki savaşın devam ettiğini fakat İstanbul görüşmelerinden gelen umut verici haberlerin diyaloğun kıymetini gösterdiğini söyleyen Guterres, “Bugün İstanbul’dan gelen umut, bize diyaloğun kıymetini gösteriyor. Bu umut ışığından ilham alarak barış için muhtaçlık duyulan ve müzakere edilmiş bir tahlile giden yolu aydınlatmaya yardımcı olmalıyız” halinde konuştu.
Guterres, İstanbul’daki birinci toplantının muhtemelen önumüzdeki hafta öteki toplantıların gerçekleşmesinin önünü açmasını umduğunu söyledi.
Rusya ve Ukrayna ortasında savaşı sona erdirmek için bir barış mutabakatına varılması konusunda açıklamada bulunan Guterres, bugünkü gelişmelerin son derece yürek verici olmasına karşın, mutabakat için şimdi “uzun bir yol” olduğunu söyledi.
Guterres, “Tüm tarafların maksadı yalnızca Rusya ile Ukrayna ortasında bir mutabakat değil, dünya için bir mutabakattır.” tabirlerinde bulundu.