Bilimsel çalışma ortaya koydu: Demans riski azalıyor

Genç Nesillerde Demans Görülme Riski Azalıyor

Demans, yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında öne çıkan bir sorundur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son zamanlarda yayımlanan JAMA Nöroloji dergisinde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere demansın genç nesillerde daha az görülme riskine işaret etti.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans gelişiminin insan beynini etkileyen genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtti. JAMA Nöroloji dergisindeki bir araştırmada, son nesillerde beyin hacmi ve bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde kalınlık artışı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Asil, yapılan araştırmanın sonucunda 1970’lerde doğan bireylerin, 1930’larda doğanlara göre demans riskinin daha düşük olduğunu açıkladı. Framingham Kalp Çalışması’ndaki verilere dayanarak, beyin hacminde yaşanan artışın, yıllar içinde beyin volümlerinde %6.6, hipokampüs volümlerinde %14.4 ve beyaz cevher volümlerinde %5.7 seviyesinde olduğunu belirtti.

“Çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altında olması önemli”

“Daha iyi sağlık hizmetleri, damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması, beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi etmenler, bu artışın arkasındaki sebepler arasında yer alıyor” diyen Prof. Dr. Asil, yaşamın erken dönemlerinde çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altına alınmasının demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti.

“Demansın Gelişimi Engelenebilir”

Beyin sağlığını korumanın ve demans riskini azaltmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Asil, “Yaşam boyunca dikkat edilmesi gereken faktörler, beyin sağlığını korumak ve demans gelişimini engellemek için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmak, beyin hacmi ve işlevlerinde olumlu değişikliklere yol açabilir” dedi.

(DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…