Araştırma ortaya koydu: Covid-19’un ‘kalıcı koku kaybıyla’ bağlantısı çözüldü

Biruni Üniversitesi Araştırması, Kalıcı Koku Kaybının DNA Metilasyon Düzeyleri İle İlişkilendirildiğini Ortaya Koydu

Biruni Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Covid-19 geçiren 40 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin %14 daha düşük olduğu belirlendi.

Epigenetik Değişiklikler ve Koku Kaybı

Epigenetik, genetik yapıda bir değişiklik olmadan, çevresel etkenlerin genlerin nasıl çalıştığını etkilediği biyolojik mekanizmaları ifade ediyor. Yapılan araştırma bulguları, bu tür değişikliklerin koku kaybıyla bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken tespit edilebileceğini belirtti. Bu sayede uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceği vurgulandı.

“Yenilikçi Tedavi Yaklaşımları İçin Umut Verici Adımlar Atılıyor”

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğunu belirtti.

Araştırmanın, Covid-19 sonrası kalıcı hale gelen koku kaybının sadece virüsün etkisine değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklere de bağlı olabileceğini gösterdiğini vurgulayan Aslan, “Bu durum, gelecekte epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabilir ve bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenen araştırmada Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ile London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White gibi isimler yer aldı.

Prof. Dr. Kenneth White da London Metropolitan Üniversitesi’nden, “Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Covid-19’un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.

GTA 6’nın ikinci fragmanı yayınlandı

Oyunun çıkışının gelecek yıla ertelenmesinin ardından GTA 6 için yeni oyun fragmanı yayınlandı.

Curlingde 1. Lig’e yükselen ekipler belli oldu

Curlingde 2024-25 sezonu 2. Lig final müsabakaları tamamlandı.

Bilim insanları elektrik ileten bakteri buldu!

Bilim insanlarının, ABD’nin Oregon sahillerinde elektrik ileten yeni bakteri türü keşfettiği açıklandı.

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …

Half-Life 3 yazın tanıtılabilir: Oyun neredeyse tamamlanmış durumda

1998 yılında hayatımıza giren Half-Life, kısa sürede dünyanın en popüler oyunları arasında yerini almıştı. Ayrıca yapım, Team Fortress ve Counter-Strike gibi serilerin yaratılmasını sağlamıştı ve FPS türünün en önemli eserlerinden biri olmayı …