AB, 5. nesil muharebe tankı için FMBTech projesini başlattı




Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke ve Norveç’in yer aldığı dev bir konsorsiyum, modern hibrit savaş koşullarına uyum sağlayacak yeni tank teknolojileri geliştirmek amacıyla “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları Teknolojileri” (FMBTech) adlı projeyi başlattı.

Yeni nesil tanklar için adımlar atılıyor

Üç yıl sürecek FMBTech projesi, mevcut ana muharebe tanklarının (MBT) performansını, zırh korumasını ve maliyet verimliliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda gelecek — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesi de projenin kapsamında yer alıyor.

Projenin liderliğini Fransız savunma devi Thales üstlenirken, konsorsiyumda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden 26 farklı firma bulunuyor. Katılımcı firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da mevcut. Proje, Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi olan ülkelerden olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya‘dan destek görüyor.

FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) desteğiyle hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen EDF, savunma araştırma-geliştirme projelerine destek sağlayarak FMBTech projesine yaklaşık 21 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçesi bulunan EDF, 2021–2027 döneminde Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini desteklemeyi ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan pek çok projeye kaynak sağlamaktadır. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara ayrılırken, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.

Related Posts

Gençler Türkiye Kupası Kürek Yarışları devam ediyor

Gençler Türkiye Kupası Kürek Yarışları, Meriç Nehri’ndeki parkurda ikinci gün yarışlarıyla sürüyor. Yarışlara 25’i aşkın kulüpten 400’e yakın sporcu katılıyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.