Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatizmal Hastalıklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, romatizmal hastalıkların genel olarak hem halk arasında hem de hekimler arasında yeterince bilinmediğine dikkat çekiyor. Romatizmanın, halk arasında yaşlılarda görülen ve genellikle eklem veya diz ağrısı olarak algılandığını belirten Şenel, aslında hastalığın çocukluktan başlayarak pek çok organı etkileyebildiğini vurguluyor.

Şenel, hastalık belirtileri gösteren kişilerin bir kısmının romatoloji uzmanına yönlendirilmesi gerektiğini ve bu durumun daha etkili bir tedavi süreci sağladığını ifade ediyor. Romatizmal hastalıkların sadece eklem hastalığı olmadığını belirten Şenel, kalp, beyin, göz, deri, kıkırdak, iç organlar, bağırsak, böbrek, karaciğer, kan hücreleri ve kemik iliğini de olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

Vücudun romatizmaya alerjik bir tepki verdiğini belirten Şenel, bu tepkinin genellikle sigara, viral enfeksiyonlar veya mevsim geçişleri gibi faktörler tarafından tetiklendiğini açıklıyor. Mevsim geçişlerinde ve yağmurlu havalarda hastaların şikayetlerinin arttığına işaret eden Şenel, özellikle bu dönemlerde hastaların şikayetlerinin artış gösterdiğini belirtiyor.

Romatizmal hastalıklara her geçen gün yeni hastalıkların eklendiğini ve 300’ün üzerinde romatizmal hastalık olduğunu söyleyen Şenel, birçok romatizmal hastalığın tedavisinin bulunduğunu da ekliyor. Romatizmanın genetik ve otoimmün nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Şenel, romatizmanın çocukluktan itibaren görülebileceğinin altını çiziyor.

Related Posts

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.