Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Belarus Halkı, Devlet Başkanlığı Seçimlerinde Lukaşenko’yu Tercih Etti

Belarus Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamalarına göre, oy kullanan seçmenlerin yüzde 86,82’si mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu tercih etti.

Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise herhangi bir adaya oy vermedi. Seçimlere katılım oranı ise yaklaşık yüzde 85,7 olarak açıklandı.

Olayların Gelişimi

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, pazar günü oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada protesto beklemediğini belirtmişti.

Ülkede 9 Ağustos 2020’de gerçekleşen bir önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Lukaşenko altıncı dönem için seçilmiş ve resmi sonuçlara göre yüzde 80 oy almıştı. Lukaşenko’nun en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya ise yüzde 10 oy almıştı. Seçimin ardından muhalifler, Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığını iddia etmiş ve ülkede uzun süren protesto gösterileri yaşanmıştı.

(İHA)

Related Posts

Malezya Kralı İbrahim’den orduya çağrı: “Black Hawk’lar uçan tabut”

Malezya Kralı Sultan İbrahim İskender orduya ABD yapımı Black Hawk helikopteri almama çağrısında bulundu. İbrahim, helikopterleri “uçan tabut” olarak nitelendirdi.

Ünlü hava yolu firması faaliyetlerini askıya alıyor

Air Canada çalışanlarının grevi başlarken, şirket faaliyetlerini askıya alacağını açıkladı.

Vanspor evinde kazanmak istiyor

Trendyol 1. Lig ekiplerinden İmaj Altyapı Vanspor, bu sezon evinde oynayacağı ilk maçı kazanarak ligde ikinci galibiyetini elde etmeyi hedefliyor.

Marmaris Ormanları Yeniden Yeşeriyor

Marmaris’te 3 yıl önceki orman yangınları sonrası yapılan çalışmalarla doğa yeniden canlanıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Toplantısını Gerçekleştirdi

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, meclisin toplantısında şehrin geleceği ile ilgili önemli konuları görüştüklerini belirtti. Başkan Sekmen, ortak akıl ile alınan kararların Erzurum’un gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti.

Shell ve Total’in lisansları iptal edildi

Dünyanın önde gelen akaryakıt şirketlerinden TotalEnergies ve Shell’in Güney Afrika’da geçerli petrol arama lisansları, mahkeme kararıyla iptal edildi. Söz konusu gelişmenin ardından iki şirketin hisselerinde düşüş yaşanırken, sürecin uluslararası petrol fiyatlarını etkilemesinden endişe ediliyor.