Özel okullarda “ücret” düzenlemesi Resmî Gazete’de; kitap ücreti ve özel kıyafet aldırılamayacak!

“`html

Özel Okul Yönetmeliğinde Yeni Değişiklikler Yayımlandı

Resmî Gazete’de yer alan haberle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle birlikte özel okulların, ders kitabı adı altında herhangi bir ücret talep etmesi yasaklandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne eklenen yeni maddeler ile özel eğitim kurumlarının ücretlendirme sisteminde değişiklikler yapıldı. Özellikle, okulların yemek, kahvaltı ve servis ücretleri dışındaki hizmetler için belirleyecekleri fiyatlar, bir önceki eğitim-öğretim yılına dair olan ücretlere dayandırılarak hesaplanacak. Öğrenci kayıt sözleşmesinde belirtilen ücretler, mevcut öğrenciler için geçerliliğini koruyacak. Bu ücretler, yalnızca tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) ile sınırlı bir artışa tabi tutulacak. Böylece, zamlar yalnızca enflasyon oranında gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, özel okullar, artık ders kitabı adı altında herhangi bir ödeme talep edemeyecekler.

Ücretlerin Yayınlanması Zorunlu

Özel okullar, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde belirlenen öğrenim ücretlerinde makul sınırlamalar getirilmiştir. Kurumlar, belirledikleri tüm eğitim ve hizmet ücretlerini kendi internet sitelerinde kamuoyuyla paylaşmak zorunda olacak. Tüm ücretler, okulun adını taşıyan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile valiliklere bildirilen hesap numarasına yatırılacak ve bu şekilde tahsil edilecektir.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu çerçevesinde, ücretsiz eğitim alacak olan şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocukların özel okullara başvuru süreçleri, valiliklerin koordinasyonu altında düzenlenecek. Bu çocuklar, bulundukları özel kurumdan, servis ücreti haricinde, yemek, kıyafet, etüt gibi birçok hizmetten tamamen ücretsiz şekilde faydalanabilecekler.

Özel Kıyafet Uygulamaları Kısıtlandı

Yeni düzenlemeyle birlikte, özel okullarda ‘Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlere Dair Yönetmelik’ hükümleri de geçerli hale getirildi. Okullar, velilerin serbest piyasa koşullarında kıyafet temin etmelerine engel teşkil edecek uygulamalarda bulunamayacak. Özel kıyafetler, velilere ek mali yük getirecek şekilde zorunlu tutulamayacak.

Çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevleri de, yeni yönetmelik kapsamındaki standartlara uygun olarak, belirli süre içerisinde kurulum izni almak zorunda olacak. Özel öğretim kurslarında rehber öğretmen veya psikolojik danışman görevlendirilmesi ise artık zorunlu hale getirildi.

Öğrenci Etkinlik Merkezleri Tanımlandı

Yönetmelikle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı yeni üç tür kurum tanımlandı. Bunların ilki, ilkokul çağındaki çocuklar için sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler sunan ‘öğrenci etkinlik merkezleri’dir. Bu merkezlerde, bakanlık onaylı yabancı dil, kişisel gelişim, müzik ve diğer alanlarda çeşitli programlar düzenlenecektir. Öğrenciler, bu programlara okul sonrası ya da hafta sonları katılabilirler.

Psikolojik Destek Eğitimleri İçin Yeni Merkezler

Bu düzenlemeyle; bireylerin psikolojik gelişimlerine yönelik ‘rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri’ adı altında yeni kurum türleri de oluşturulmuştur. Bireysel veya grup eğitimleri ile karar verme ve problem çözme becerileri üzerine eğitimler verilecektir.

Dil, Konuşma ve Ergoterapi Alanında Eğitimler Sunulacak

Ayrıca, ‘dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri’ adı verilen kurum türlerinde, bireylere iletişim ve konuşma akıcılığı kazandırmak üzere bireysel ve grup eğitimleri yapılacaktır.

Milletlerarası Okullarda Türkçe Dersi Başlıyor

Türk eğitim programı dışında eğitim veren milletlerarası özel öğretim kurumlarında, 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren Türkçe ve Türk tarihi dersleri, bakanlık onayı ile okutulmaya başlanacaktır.

Marka Lisans Düzenlemeleri Güncellendi

Yönetmelikte, marka lisans sözleşmesine dair yeni şartlar da eklenmiştir. Artık, özel öğretim kurumlarının marka lisansını değerlendirebilmesi için, en az 5 benzer kurumun 5 yıl boyunca faaliyet göstermiş olması gerekecektir. (DHA)


Günün önemli haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon oranı ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38

TIKLAYIN – Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam açıklandı

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı güncellendi

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve bedelli askerlik ücreti gibi değişen ödemeler için detaylar

TIKLAYIN – Ahmet Türk, Bahçeli’nin tutumunu eleştirdi ve insanı şok eden durumu değerlendirdi

TIKLAYIN – DEM Parti’nin İmralı gündemli siyasi ziyaretleri devam ediyor, takvim belirlendi


“`

Related Posts

TUS ek yerleştirme tercihleri

ÖSYM, 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-TUS 1. Dönem) ek yerleştirme tercih işlemlerinin başladığını duyurdu. Tercih işlemleri 7 Temmuz’da sona erecek.

LGS tercihleri ne zaman? 2025 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan sınavın ardından gözler tercih sürecine çevrildi. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve kon

Bilim toplumla buluşuyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” etkinliği, 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenecek. 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin katılımıyla hayata geçirilecek etkinlik, üniversitelerin bilimi toplumla buluşturduğu geniş kapsamlı bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.

YKS EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMLERİ VE TABAN PUANLARI | 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yıllık meslekler nelerdir? İşte üniversite ön lisans ve lisans eşit ağırlık kontenjan, başarı sırası ve taban puanları!

Üniversite eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları 2025 YKS sınavının ardından adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT, AYT, YDT sınavları 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde tamamlandı. Milyonlarca aday YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aldıkları TYT, AYT ve YDT sınav puanlarına göre tercih sürecine başlayacak. ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak olan YKS tercih başvurusu için 2025–YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları yayımlanacak. Kılavuzda yer alan 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümler taban puanlarını, kontenjanları ve sıralamaları, tercih döneminde adaylara ışık tutacak. Bu nedenle, şimdiden YKS sınav puanı hesaplamasına başlayan adaylar YKS Eşit Ağırlık (EA) bölümleri ve kontenjanlarına yoğunlaştı. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının taban puanlarını ve başarı sıralamaları, YKS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yı

Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? DMM’den açıklama

Gazeteci Fatih Altaylı, gözaltına alınması ve akabinde tutuklanmasının ardından araştırılan isim oldu. Youtube kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınan gazeteci Fatih Altaylı, önceki gün tutuklandı. Peki, Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? Fatih Altaylı ne demişti? İşte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların detayları

YKS 2025 SORULARI VE CEVAP ANAHTARI ÖSYM AİS İLE SORGULAMA (TAM DÖKÜM) || YKS – TYT, AYT, YDT soruları ve cevapları bugün mü açıklanacak? Temel Yeterlilik, Alan Yeterlilik, Yabancı Dil Testleri cevap kağıdı ne zaman, saat kaçta yayımlanacak?

YKS 2025 soruları ve cevap anahtarı, ÖSYM AİS ekranı son dakika duyuruları ile mercek altına alındı. 2,5 milyon adayın ter döktüğü sınavda gözler TYT, AYT, YDT soru kitapçıkları ve cevap anahtarı kağıtlarına çevrildi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi – TYT, 21 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirildi. Üniversite sınavı ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) de bugün, 22 Haziran 2025 Pazar günü tamamlanacak. 1 milyon 721 bin 60 adayın başvurduğu AYT sınavı bu sabah saat 10.15’te başladı. Adaylara sınavda 160 soru için toplam 180 dakika süre tanınıyor. YKS sınavı üçüncü ve son oturumu ise 15.45’te başlayacak ve 80 soru için 120 dakika tanınacak. Ayrıca Yabancı Dil Testi’ne de 215 bin 448 aday başvurdu. TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan üniversite adayları, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimleri, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve İngilizce (Yabancı Dil) soruları ve cevaplarını ÖSYM.gov.tr ü