36.6 artık normal vücut ısısı değil: 10 yılda düştü, işte kabul edilen yeni vücut sıcaklığı

19. yüzyılın ortalarında, Alman hekim Carl Wunderlich tarafından belirlenen ortalama insan vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceydi. Ancak yıllar içinde bu değer 36.6 santigrat dereceye indirildi ve günümüzde dünya genelinde bu sıcaklık, sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı olarak standart kabul ediliyor. Ancak, yakın zamanda Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, genel kabul gören 36.6 dereceyi sorgulayan yeni bir araştırma yayımladı.

Henüz çok az kişi tarafından bilinse de, son yapılan araştırmalar, ortalama insan vücut sıcaklığının son 10 yılda yaklaşık 0,03 santigrat derece düştüğünü gösteriyor. ABD’li araştırmacılar, yaptıkları analizlerin ardından 36.6 santigrat derecenin artık doğru bir vücut sıcaklığı olmadığına karar verdiler.

Yeni bir değer belirlenmiş olmasa da, bu sıcaklığın şu anda kabul edilen değerden kesinlikle daha düşük olduğuna inanıyorlar.

İnsan vücut ısısı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu değişikliklerin en önemli sebeplerinden biri, sağlık hizmetlerindeki iyileşmeler ve dünya genelinde insanların sağlıklarının daha iyi hale gelmesidir. Ayrıca, yıllar içinde hijyen konusunda daha dikkatli olmaya başlamamız ve gelişmiş ülkelerde temiz suya erişimin kolaylaşması da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu sebeplerle, vücut artık çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için daha az enerji harcar ve bu da serinlemeyi kolaylaştırır.

Related Posts

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!